Här presenteras de författare och illustratörer som Hirschfeld Media gett ut

Maria Nilsson - illustratör

Maria bor på landet i en gammal mjölnarbostad med tillhörande vind- och vattenkvarn och med en halvt förvildad men underbar trädgård. Förutom man och tre äventyrslystna söner består familjen av yrvädret och blandhunden Iris, två trogna katter, ett hönshus och fårskocken som betar ute på ängarna.


Maria är utbildad landskapsarkitekt och driver sedan 2006 det egna företaget Ritverk. Uppdragen handlar om naturorienterade projekt från barnböcker till skyltar, foldrar och informationsmaterial. Ofta består projekten både av illustrationer, grafisk formgivning, textbearbetning och fotografering. De senaste åren ligger stort fokus och intresse på att arbeta med naturorienterat pedagogiskt material för barn och ungdomar. Maria bloggar på mollebo.tradgardsblogg.se och skriver trädgårdsartiklar för Hus och hem trädgård.


Maria har ett stort engagemang för natur och friluftsliv och brinner för att skapa fler dörrar som kan tillgängliggöra denna världen för barn och ungdomar där illustrationen är hennes främsta redskap. Förutom Räkan Rut har hon också illustrerat de fantastiska Hunden Rund-böckerna som finns på tre språk.


Maria nås på telefon 073 021 64 46 och på mail  mia@ritverk.se. Besök hennes hemsida www.ritverk.se .


Postadress: Maria Nilsson, Slogstorps Mölla, 240 33 Löberöd

Erik Hirschfeld

Erik Hirschfeld har skådat fåglar på fem kontinenter sedan tonåren. Han är författare till flera svenska och engelskspråkiga böcker varav de senaste är  Fåglarnas MalmöThe World’s Rarest Birds och barnboken Svirre flyger till stan. Erik är rådgivare till den brittiska tidskriften Birdwatch Magazine och är medlem av Sveriges Författarförbund och Författarcentrum Syd. Som frilans har han också publicerat reportage i Dagens Nyheter och Arbetet. Som översättare till engelska har han bl a arbetat med konstnären Lars Jonssons  böcker och Malt Whisky Yearbooks förutom fågelböcker.


Erik äger Hirschfeld Media sedan han startade det i början av 90-talet. Först ägnade sig företaget åt annonsackvisition och översättningar av böcker från svenska till engelska men i och med publicerandet av Fåglarnas Malmö 2011 blev det ett mer renodlat förlag.


Erik bor i Malmö med sina tre söner och jobbar till vardags som chef inom flygledning. Han har studerat projektledning och HR på Malmö Högskola, arabiska på Lunds Universitet och har arbetat och bott i Bahrain, Abu Dhabi och Prag. Han har också gått en skrivarutbildning på Nordens  Folkhögskola, Biskops-Arnö och har ett sabbatsår från sin tvååriga skrivarutbildning på Sörängens Folkhögskola. Erik skriver både facktexter och poesi.

Erik tycker det är viktigt att föra ut kunskap om fåglar och natur på ett lättbegripligt sätt till de som kanske inte alltid kommer i kontakt med naturen och han är intresserad av olika pedagogiska grepp. För att koppla av skådar han och fotograferar fåglar, helst i Malmö vid kusten kring Lernacken och Hylliekroken. Favoritförfattare är Margaret Atwood.


Erik nås på telefon 0703 97 09 94 och på mail erik@hirschfeldmedia.com. Besök också hans hemsida www.erikhirschfeld.com.

Postadress: Köpenhamnsvägen 105D, 217 75 Malmö

Emma Hansson-Löfgren

Emma Hansson-Löfgren är utbildad dramapedagog och jobbar på SEA-U Marint Kunskapscenter i Malmö. Hon frilansar även som skådespelare och komiker. Emma har bl.a. jobbat för Riksteatern, SVT och SR. Nu till våren 2013 ska Emma och två musiker ut och turnera med den populära musikföreställningen ”Kalle Krabba och havsbandet” i södra Sverige under ledning av Musik i Syd. Musikföreställningen växte fram när Emma fick i uppdrag av SEA-U att skriva en saga om de vanligaste djurarterna i Öresund för förskolebarn. I samband med det väcktes även idén om att göra en bok som både kunde användas som pedagogiskt material för förskolelärare men även vara en inspirerande saga som väcker lust och nyfikenhet om havet och dess invånare.


Emma bor i centrala Malmö med sin musicerande man Olof som skrivit musik till boken ”Vem vill leka med Räkan Rut” och sonen Sigge som ser fram emot att bli storebror i maj. Emma har alltid älskat böcker och så fort hon lärde sig läsa slukade hon allt som kom i hennes väg, att hon nu har fått tillfälle att skriva en barnbok är en dröm som gått i uppfyllelse.

Idag efter en marinbiologiutbildning vid Lunds Universitet arbetar jag på SEA-U Marint Kunskapscenter i Malmö där jag har fått chansen att kombinera marinbiologin med pedagogik vilket är fantastiskt kul! Det jag har märkt här är att det är otroligt viktigt, att precis som jag själv, börja vid en tidig ålder för att skapa ett intresse och en förståelse för havet. Med detta i åtanke har jag tillsammans med min kollega dramapedagogen Emma Hansson skrivit boken ”Vem vill leka med räkan Rut”.

Magnus Ullman


Som liten grabb fick Magnus en vårdag i början på 1960-talet följa med en kompis till Asköviken utanför Västerås för att titta på fåglar. Sen var det klippt. Fåglar blev den röda tråden i Magnus liv, lika glödande nu, drygt femtio år senare.


I slutet på 60-talet flyttade Magnus till Skåne och skådade allt flitigare. Det ledde till att han började som studiecirkelledare hos Studiefrämjandet i Malmö och Lund. ”Även om vi hade jättekul vet jag inte om mina cirkeldeltagare lärde sig så värst mycket. Men jag gjorde det!”, säger Magnus. Kunskaper som 1984 ledde till den första boken, Fåglar från början. Att guida och berätta om fåglar känns viktigt, tycker Magnus. ”Det blir någon mening med allt man lärt sig om fåglar.”


Sedan början av 1970-talet har Magnus rest runt flitigt på olika håll i Sverige för att skåda fågel, och sedan 1978 på många håll i världen. Allt detta ledde till att han 1985 tillsammans med Erik Hirschfeld startade Sveriges Ornitologiska Förenings resebyrå, numera under namnet AviFauna.


Magnus jobbar sedan 1987 heltid med fåglar, skriver, fotar, föreläser, guidar, arrangerar resor.

”Reser man runt i världen för att titta på fåglar är man ofta hjälpt av de många guideböcker som finns. I och med Här tittar vi på fåglar finns nu också äntligen en modern guidebok till de bästa svenska fågellokalerna”, säger Magnus.


Han är numera bosatt på Österlen och driver också hemsidan Fåglar på Österlen www.faglarosterlen.se.

Foto: Urszula Striner

Martin Karlsson

”Den djupblå torpedformade kroppen förflyttade sig kraftfullt genom vattenmassan. När den närmade sig kanten mellan revet och avgrunden girade den hastigt vänster och ökade farten. Den hade fått vittring”


Citatet är hämtat ur boken Hajar som jag fick i julklapp av min mormor julen -86. Som ni säkert kan tänka er är den här typen av historier extremt spännande för en sexårig pojke och under de kommande månaderna var det den enda bok som jag ville att mina föräldrar skulle läsa för mig innan ljuset släcktes och det var dags att sova.


Sådana här ”hang ups” brukar dock försvinna när man blir äldre, nya intressen börjar tävla om uppmärksamheten och de gamla glöms bort. Men så var det inte i mitt fall. Fascinationen för hajar blev emellertid bredare och utvecklades till ett genuint intresse och en nyfikenhet för världens hav.

Copyright Erik Hirschfeld 2014

Magnus Ullman med en just befriad tornfalk (som fastnat p.g.a. snören kring benen), Förenade Arabemiraten. Foto: Mattias Ullman

Magnus Billqvist


Redan som liten vände skånske Magnus på stenar och håvade i vatten för att se vad man kunde hitta för spännande djur in på knuten. Det intresset förde honom till ett engagemang i Fältbiologerna och i Naturskyddsföreningen, organisationer han också arbetat eller arbetar för. Sedan 1999 är Magnus heltidsanställd av Naturskyddsföreningen i Skåne.


Intresset för naturen och då särskilt biologisk mångfald, parat med samhällsvetenskapligt intresse och utbildning har resulterat i ett flertal publikationer om det skånska landskapet. Fåglar, grodor, reptiler med flera har alltid funnits med, men de har sedan ett antal år fått ge vika för trollsländor, vilka Magnus ägnar en mycket stor del av sin vakna tid.


Magnus är passionerad och engagerad och vill inget hellre än att ännu fler ska få uppleva hur spännande, vackra och fantasieggande trollsländor är. Följ med honom ut i trollsländornas värld i boken Svenska Trollsländeguiden eller på någon av de läger, kurser, föreläsningar, studiecirklar med mera han arrangerar varje år. Titta också gärna in på Trollsländebloggen

http://epitheca.blogspot.se/.


Magnus bor i Lund och nås på 0709/641 443 eller magnus.billqvist@gmail.com .

Annika Henning


Annika Henning (född 1981) är journalist och författare till barnböckerna om Hunden Rund. Sedan journalistutbildningen vid Skurups Folkhögskola har hon jobbat på bland annat Aftonbladet, Sydsvenskan och Kvällsposten, och i dag är Annika Henning redaktör på City Lund.


Annika Henning föredrar att ta med sin man och deras tre barn på tåget genom Europa, men har syndiga drömmar om att någon gång äga en bil. Andra dagdrömmar handlar om att få mer skrivtid och ett hus i stan - inklusive höns och hund.


Under 2012 studerade Annika Henning barnlitteratur vid Lunds universitet och förutom den engagerade barn- och ungdomsbokcirkeln som hon deltar i var sjätte vecka, skriver hon barnbokstips i City Malmö och City Lund. Annika Henning är medlem i Journalistförbundet, Författarförbundet samt Författarcentrum Syd.

Annika Henning nås på info@annikahenning.se.

Foto: Robin Hakanen Martio